Karierni center Univerze na Primorskem
Center za vseživljensko učenje in karierno orientacijo
Login
SL
Domov

KAKO DO ZAPOSLITVE

print

Povsem razumljivo je, da je lahko postopek iskanja zaposlitve lahko poln razočaranja in da iskalcu zdi, da imajo vsi drugi službo, samo vi ne. Čisto mogoče je, da je glavni krivec za takšno situacijo tudi sam odnos do iskanja zaposlitve. Glede na raziskave, je neustrezen odnos do iskanja zaposlitve eden izmed glavnih razlogov za neuspeh pri tem.

Prepričanje o svojih zmožnostih, da lahko izpeljemo neko nalogo, kot na primer iskanje zaposlitve, je eden izmed ključnih dejavnikov za uspešnost. Prepričanje je način, kako gledamo na neko stvar, kako interpretiramo kar vidimo in kaj potem naredimo. Nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali pri učinkovitejšem odnosu do iskanja zaposlitve:

  • Načrtujte iskanje zaposlitve v več preprostih korakih, z realnimi, merljivimi in dosegljivimi cilji. Zapišite si tri kratkoročne cilje s časovnimi roki za bolj učinkovito iskanje dela.
  • Izdelajte načrt, kako boste od 30 do 40 ur na teden namenili iskanju zaposlitve in se ga držite. Priporočljivo je, da iskanje dela dojemate kot zaposlitev za polni delovni čas.
  • Nihče vam ne bo našel zaposlitve, lahko pa vam pomaga pri njenem iskanju. Poiščite ljudi, ki vam bodo nudili praktično in čustveno oporo pri iskanju zaposlitve.
  • Zaupajte vase, da boste našli zaposlitev. Poiščite pet poslovnih dejavnosti, kjer bi bila lahko oseba z vašimi spretnostmi in sposobnostmi koristna. Delodajalcem na teh področjih napišite ponudbo in jih prosite za informativni razgovor.