Karierni center Univerze na Primorskem
Center za vseživljensko učenje in karierno orientacijo
Login
SL
Domov

PRAKTIČNO USPOSABLJANJE

print

Študijska praksa je oblika pridobivanja praktičnih spretnosti in znanj v delovnem procesu. Študent se tekom opravljanja prakse spozna z različnimi delovnimi procesi in pristopi, ki so v pomoč pri nadaljnji vključitvi v delovno okolje. Predstavlja namreč odlično priložnost za vzpostavitev stika z delodajalci ter za pridobitev prvih delovnih izkušenj, ki so pomembne za vaš nadaljnji karierni razvoj. Na tak način boste lahko pridobili ter razvijali dodatne strokovne kompetence, te pa pripomorejo k vaši zaposljivosti ter tako tudi k enostavnejšemu prehodu na trg dela.

Praktično usposabljanje je zelo pomembno iz vidika kariernega razvoja, saj bodo študenti spoznali razlike med študijskim in delovnim okoljem. Praksa študentom omogoča oblikovanje svojega stališča, katera znanja so pri študiju temeljna, pripomore k pridobitvi vpogleda v realne delovne razmere in pogoje ter delovne naloge, ki jih bo potrebno izvajati na poklicnem področju, na katerega se usmerjajo, nenazadnje pa pomaga tudi pri sami odločitvi glede poklica, ki ga želi študent izvajati. Novo okolje ter pričakovanja delodajalcev naj študentom predstavljajo izziv. Sam proces iskanja priložnosti za opravljanje študijske prakse se v glavnem sklada s procesom iskanja zaposlitve, ki je opisan v razdelku "Kako do zaposlitve"

Da bi vam povečali možnosti opravljanja študijske prakse ter pridobivanja dodatnih delovnih izkušenj, smo vam z delodajalci pripravili portal ZaposliSE / ZaposliME. Registrirajte se na portal ter si poglejte, kaj vam podjetja in druge institucije iz okolja ponujajo. Hkrati pa vas vabimo, da si rezervirate prost termin s svetovalcem Kariernega centra UP, kjer vam lahko v sklopu individualnega kariernega svetovanja pripomoremo tudi pri pristopu in iskanju priložnosti za opravljanje praktičnega usposabljanja. V okviru nekaterih študijskih programov je praktično usposabljanje (študijska praksa) obvezno.

Informacije o tem, kako opraviti obvezno študijsko prakso, pridobite na članici UP (fakulteti) na kateri ste vpisani.