Karierni center Univerze na Primorskem
Center za vseživljensko učenje in karierno orientacijo
Login
SL
Domov

Jedro razgovora

print

Po uvodnem kramljanju bodo sledila različna vprašanja, ki so vezana na delovno mesto in vas, kot kandidata. Če ste opravili domačo nalogo in se na razgovor dobro pripravili bo odgovarjanje za vas veliko lažje. Potrudite se, da odgovori ne bodo zveneli naučeno in zapomni te si, da ne obstajajo pravilni in napačni odgovori, imejte pa v mislih kaj delodajalec pričakuje in kako bi mu vi lahko koristili.

Komunikacijski slog naj bo podoben sogovornikovemu. Kadar vam sogovornik postavi direktno vprašanje, odgovorite direktno, če vam vprašanje ni jasno, postavite prosite za dodatne informacije. Uporabljajte pozitivne besedne zveze (znam, vem, se veselim, zanima me,..) in se izogibajte negativnim (ni v redu, moti me, ne zmorem,..). Bodite prilagodljivi in upoštevajte, da je za vas koristno sledeče:

  • Ohranjajte česni stik z osebo, ki vodi razgovor.
  • Gvorite jasno in razločno ter z ustreznim komunikacijskim slogom in ne dolgovezite.
  • Ne gvorite grdo o drugih.
  • Ne kritizirajte samega sebe
  • Bdite samozavestni, iskreni, izvirni, pozitivni in sproščeni ter natančni.
  • Zastavite kakšn vprašanje in s tem izkažite zanimanje ipd.

Na koncu se zahvalite sogovorniku za njegov čas in informacije, ki ste jih med razgovorom dobili. Ob odhodu bodite pozitivni, sogovornika lepo pozdravite in čvrsto stistnite roko, če vas delovno mesto zelo zanima, to tudi povejte.